UPM.FI
Artikkeli | syys 22, 2017

Sysselsättning genom läroavtal: Framtidens cellulosa- och pappersarbetare är lagspelare med bred kompetens

Elina Räihä

Vi välkomnas med en rungande hälsning och ett soligt leende till kontrollrummet för massalinjen på UPM Kymmenes cellulosafabrik. På vårvintern påbörjade Ville Väänänen, 25, en 2-årig läroavtalsutbildning på UPM Kymmenes fabrik med en yrkesexamen inom pappersindustrin som målsättning. Han tycker verkligen om sitt arbete, särskilt för att det alltid finns något nytt att lära sig.

Väänänen är den yngsta medarbetaren på sitt skift i kontrollrummet för massalinjen på UPM Kymmenes cellulosafabrik. ”Åldersstrukturen i våra fabriker gör att vi behöver nya motiverade och kvalificerade medarbetare till cellulosa- och papperstillverkningens mångsidiga uppgifter. Därför startar vi ännu en ny sökning till utbildningsprogrammet i september”, säger Janne Strengell från personalförvaltningen på UPM:s cellulosaverksamhet. Under utbildningen genomför studenterna en yrkesexamen inom processindustrin med särskild kompetens inom cellulosa- eller pappersindustrin.

Innan den första intervjuomgången var Väänänen, som själv är uppväxt bredvid en cellulosafabrik i Norra Karelen, inte bekant med UPM och Kymmenedalen . Hans intresse för teknik och karriärmöjligheterna inom skogsindustrin hade dock väckts redan under gymnasietiden. Efter studentexamen och efter att ha provat på olika arbeten riktade Ville in sig på en grundexamen för processkötare på Lieksa yrkesskola.

"En lärare på skolan berättade att UPM har en pågående ansökning för utbildningsprogrammet och jag tänkte prova för skojs skull. När jag fick veta resultatet packade jag och min flickvän våra väskor och flyttade till Kouvola. Jag hade god tur."

Villes typiska arbetsdag börjar med en rundtur på anläggningen för att kontrollera att de olika stegen i tillverkningsprocessen fungerar som planerat: oljenivån är rätt, inga läckage är synliga på rörledningarna och motorerna låter som de ska. Rundturen görs tre gånger per skift, i övrigt består arbetet i kontrollrummet till stor del av övervakning och uppföljning: Villes skarpa öga ser till att pappersmassans ljushet och konsistens utvecklas i önskad riktning.

"Utbildningsuppgifterna varierar lokalt beroende på fabrikens verksamhet, men tyngdpunkten ligger alltid på inlärning i arbetet. Målet är att lära sig uppgiftsområden som består av flera olika delar av produktionsprocessen", säger Strengell om utbildningens struktur.

Ett viktigt mål med utbildningen är att lära sig säkra arbetsmetoder. En god yrkeskunskap skapar en stark grund för arbetssäkerhet.

Tjuren vid hornen och mot en yrkesexamen

Ville som kommer från en entreprenörsfamilj räds inte arbete, även om han njuter av att inte behöva ta det med sig hem efter arbetsdagen. Han har lärt sig mycket om vikten av attityd genom arbetserfarenhet från sina föräldrars bildäcksfirma och som telefonförsäljare. 15 år som spelare i ett volleybollag har i sin tur lärt den unge mannen att komma överens med olika slags människor.

"Volleyboll är en lagsport ända ut i fingerspetsarna, och det viktigaste är att laget fungerar och man får till en god samarbetsanda. Det är samma här på arbetsplatsen – kommunikationen mellan olika delar av processen och mellan skiften måste fungera bra. Jag har tagits in i gänget på ett fint sätt och fått lära mig husets regler”, säger Väänänen med ett skratt.

En uppriktig önskan att lära sig ihop parat med tålamod ger enligt Ville en bra grund för att studera till skötare för cellulosaprocessen. Man ska dessutom inte vara rädd för att smutsa ner sig. "Man ska inte oroa sig om man ibland blir lite smutsig under rundturen. En lugn personlighet är en bra grundegenskap, men när det väl börjar hända saker måste man vara redo att agera snabbt. Situationen kan ibland ändras riktigt snabbt. Man måste vara fokuserad. Det hjälper inte att slarva när det sker störningar i driften."

Väänänen uppmuntrar även kvinnor att våga söka till läroavtalsutbildningen.

"Jag kan definitivt rekommendera denna utbildning, själv gillar jag verkligen arbetet. Det är bara att börja skicka in ansökningar – och kvinnor är precis lika välkomna”, tipsar Väänänen.

Nästa utbildningsprogram för framtidens cellulosa- och pappersexperter startar på UPM Kymmene, Kaukas och Jakobstad i mars 2018 – sök senast 18.10! Läroavtalsutbildning är ett praktiskt sätt att bekanta sig med arbetslivet och företaget och skaffa sig en yrkesexamen inom processindustrin. Sökande till utbildningen måste ha genomfört en yrkesinriktad grundexamen inom till exempel el- och automationsteknik, process- eller maskinsidan eller gymnasieexamen.

Läs mer om utbildningsprogrammen som erbjuds av UPM på www.upm.fi/oppisopimus